Wednesday, September 3

CV-ul, the final frontier

În loc să facem cursuri interminabile cu noţiuni şi skills-uri plasate undeva între realitatea de peste 10-15 ani sau pentru oameni care sunt recrutaţi direct CEOi la ieşirea din facultate . . . nu mai bine s-ar face în anul 2-3 un curs dedicat conceperii şi scrierii unui CV?

S-au adunat în ultima vreme multe discuţii pe tema asta venite din tot felul de zone iar 90% din CVurile (entry level sau close) pe care le-am văzut şi de care am auzit în ultima vreme sunt exemple perfecte de what NOT to do. Şi nu vrei ca ceea ce trimiţi în lume să îţi poarte mesajul să ajungă subiect de glumă pentru oamenii ăia pe care vrei să-i "mişti" cu el.

De la limbaj de lemn garnisit cu greşeli gramaticale şi limbă română care îmi aduce aminte de engleza din My Fair Lady, pretenţii din prima la salarii pe care nu ai cum să le primeşti nici într-o piaţă neaşezată şi în criză de oameni, la minciuni flagrante.

De ce este nevoie de convenţia că 'mediu' în dreptul unei limbi străine înseamnă 'începător' şi 'avansat' înseamnă 'mediu'. Nu putem să folosim cuvintele în sensul în care am hotărât acum sute de ani că le folosim?

Şi de ce e nevoie de linguşiri ? Foarte bine că asta ne învaţă la şcoală.
Fiţi umili şi docili dar nu uitaţi să cereţi 500 de euro ca entry level! Ca să ajungeţi oameni mari care curăţă şeful de scame aşteptând 'să-l facă pe fraier'!

Şi pozele.....Ooooo, Doamne...pozele! Aş vrea să pot face post separat pe tema asta, cu tot cu pictorial cu 'Aşa nuuuuuuuuuuu!'. Mă voi limita a spune că, dacă e genul de poză din cauza căreia se face mişto de tine pe Hi5 şi care candidează la postare pe piţipoanca.org sau la cocalari.com, nu o pune în CV!

Şi pe partea celalaltă, le văd pe sor'mea şi pe prietenele ei cărora deşi le-am cerut CV-uri expres şi cu un scop nu mi-au trimis pentru că le era ruşine că nu ştiu cum să-l facă şi ce să scrie fără să sune fals etc. etc. Criză de oameni pe piaţă şi copiii cu cap şi bun simţ nu "se văd" tocmai din cauza acestui bun simţ şi simţ al penibilului.

Şi dacă mai aud 'lasă-l dragă că are doar 20 şi ceva de ani' înnebunesc!

Nu este o scuză pentru a nu şti limba română. Exprimările bombastice le mai înţeleg după 12 ani de şcoală când dacă scriai orice altceva decât 'Eminescu este luceafărul literaturii româneşti' în teză luai 4. Când vine vorba de formă, orice învăţ are şi dezvăţ. Când vine vorba de fond . . poftiţi acasă cu burta pe DOOM (care, nu, nu e un joc de strategie online).

Nu au scuză poze cu sâni pe afară.

Nu au scuză privirile senine la interviu programat în timpul cursului de filosofie de la facultate în timp ce explici că eşti dornic să înveţi dar nu pe mai puţin de 600 de euro.

'20 şi ceva de ani' nu este o scuză pentru lipsa bunului simţ. Şi nu mă mai interesează că şcoala, că societatea, că părinţii, că comunismul, că anturajul. Bagi capul în lumea mare şi te adaptezi când vezi cum funcţionează . . . iar în faza asta nu e vorba de nimic mai mult decât de ceea ce prinzi la nivel intuitiv.

Şi scad aşteptările cu fiecare CV primit care e clar scris de fratele sugar al aplicantului. Chiar nu cred că cere nimeni marea cu sarea.

5 comments:

Monica said...

ocazie cu care mi-am amintit ca la noi la stiri a trimis o fata care se voia reporter o poza in baie, cu ea in sutien. noi o vedeam deja pe micul ecran tot asa, numa' ca in spate sa fi avut un incendiu:) ba nu, inundatii, sa cadreze cu baia din poza initiala.bleah.

Anonymous said...

inca astept sa trec intr-o seara pe la tine sa discutam despre asta, daca tot ai adus vorba...

Anonymous said...

daca iti trimit CV-ul meu perfect corect gramatical, coerent, fara poze freaky si modest, ma angajezi? :P looking for a job

Anonymous said...

Nu pricep faza cu sanii pe-afara. Adica, intre un CV prost si un CV prost + poza cu decolteul, alegerea mi se pare evidenta :)

mărie said...

@monica :))) nu pot să-mi închipui cum să crezi că e ok să pui aşa ceva pe CV

@sor'mea vorbim, vorbim :)

@anonymous din păcate nu caut pe nimeni :( Dar baftă cu job hunting-ul ;)

@pkl Huh? Nu e vorba de nicio alegere. Doar o enumerare a unor lucruri care din punctul meu de vedere sunt inacceptabile într-un CV