Wednesday, October 1

dimineaţa anului

Voiam doar să vă aduc aminte de dimineaţa aia, prima dimineaţa de iarnă, când te-ai culcat în mijlocul unei toamne cu frig şi gri şi te trezeşti şi totul e alb afară. Momentul ăla în care te uiţi din greşeală pe geam şi priveliştea s-a schimbat complet.

Nu cred că poate cineva spune că oraşul este urât în dimineaţa aia. Orice oraş, orice cătun, orice trei căsuţe în jurul unui combinat chimic.

Şi alea 4 ore în care totul e paralizat cumva. Alea 4-5 ore înainte să intre maşinile şi să se adune noroiul şi praful.

Alea 4 ore în care raţional ştiu că nu se mişcă nimic pentru că primăria 'a fost luată prin surprindere' . . . dar am de fiecare dată senzaţia că nu se mişcă nimic pentru ca e prea maiestuoasă priveliştea şi nu-i vine nimănui să lase urme.

Şi ziua aia în care parcă a dat cineva volumul la jumate. Numai mie mi se pare că în ziua aia e mult mai multă linişte pe străzi? Şi n-are nicio legătură cu frigul. Ca să ningă trebuie să fie între 0 şi 4-5 grade ceea ce e extrem de decent pentru o iarnă în Bucureşti. Eu continui să cred că toată lumea respectă cumva peisajul prin volum şi agitaţie minimă.

Cine nu e copil de 12 ani în dimineaţa aia nu ştiu ce fel de copilărie a avut. Nu vorbesc de ieşit şi aruncat bulgări sau făcut îngeraşi în zăpadă. Copil prin sentimentul 'jucăuş' pe care îl ai când te uiţi afară - în timp ce-ţi faci cafeaua, în timp ce te îmbraci, în drum spre muncă. Eu cel puţin ţopăi toată ziua. Şi simt permanent nevoia de a mă uita afară pentru că ştiu că în câteva ore se duce totul.

Senzaţia acelei prime dimineţii (şi a celorlalte zile cu zăpadă în oraş) spală păcatele tuturor zilelor de după când îţi găseşti maşina zgâriată în parcare şi te umpli de noroi mergând pe jos şi apar munţii de zăpadă îngheţată şi murdară pe trotuare. Cel puţin pentru mine :)

4 comments:

Ioana P said...

Ce tare...Am visat azi-noapte ca ma trezeam linistita de dimineata, ma uitam pe geam si ninsese afara...Gand la gand cu bucurie!Iarna in Suedia, asta da experienta!:)))

Incze Klára said...

Citind rindurile tale am simtit exact senzatia aceea de poveste... Multumesc:)

Anonymous said...

Mi-ai facut asa o pofta de Craciun.Aveam deja in sange juma' din pofta asta,acum o am pe toata.Zapada?

mărie said...

Vreau să vină iarnaaaa!!! :P