Thursday, May 3

filme, tată!


A început! Festivalul Filmului European se deschide astăzi la MŢR

(Muzeul Ţăranului Român. De când cu MNAC-ul, văd că băgăm acronime la tot ce prindem, de parcă aşa am readuce în actualitate şi în modernism. Dacă e acronim e mai underground. Încă nu s-a obişnuit toată lumea cu abrevierea şi încă te mai întreabă unde?, de aici şi nota cool. Of.)

Vai câte sunt de văzut!

Eu am descoperit cam târziu cinematografia europeană. Până acum vreo 4 ani vedeam numai ce trecea de filtrul înţelegerii reduse a americanilor, deci ajungea bestseller, deci se aruncau şi distribuitorii noştii să cumpere şi ajungea şi la noi pe ecrane.

Apoi a venit momentul Spania. Unde, pe cât de ieftin era traiul (a.k.a nevoile de la baza piramidei) pe atât de scump era tot ce avea un picior în servicii. Aşa se face că un bilet la film costa cât mâncarea pe o săptămână şi mai beneficiai şi de un Juan Carlos care îl dubla pe De Niro sau pe Deep. Nu mulţumesc! E ca şi cum mi-ai lua mie rârâiala.

Şi uite aşa am descoperit biblioteca de filme a facultăţii, cu aprox. 400 de titluri care se închiriau gratis. Şi uite aşa am văzut eu multe, multe filme.

Uite aşa l-am descoperit pe Amenabar. Un domn remarcabil, foarte tânăr, care n-a făcut la viaţa asta decât 4 lung metraje. Şi prin le-a făcut vreau să zic că le-a scris, regizat şi compus muzica originală.

1. Debutul. Un thriller care n-a trecut graniţele Spaniei dar e foarte bun - Tesis.

2. Abre los Ojos care s-a transformat în Vanilla Sky şi a lansat-o pe Penelopa în lume.

3. The others - cu Nicole Kidman şi produs de Tom Cruise (care probabil l-a remarcat jucând în adaptarea lui Abre Los Ojos).

4. Mar Adentro - o poveste de plângi în hohote, inspirată din fapte reale, care a luat Oscar pentru film străin şi sute de Goya, fiind primul an în care n-a plecat Almodovar acasă cu statuetele spaniole (în special în condiţiile în care în anul ăla era nominalizat cu La mala educacion care e genial!)

Iar am ajuns în altă parte. Ideea e că vreau! Iar ajung rar să văd pentru că invariabil ajung acasa şi am senzaţia că pe multe le-aş dezonora dacă m-aş uita la ele printre picături şi schimbat şi duş şi mâncat....etc. Este vorba de lene!!! Ajung să văd mizerii pentru că mi-e lene să mai fac acel ultim efort la sfârşitul zilei care, de fapt, ar face acele ore să merite aerul pe care l-am respirat în timp ce.

Mi-a intrat mie în cap că filmele europene sunt "grele". Nu!

Mi-e un dor să aud spaniola aia de Spania, cu sunetele alea elegante cu limba printre dinţi la z-uri. Diferenţa de sonoritate dintre [corason] şi [cora th on] (unde th-ul e ăla din engleză).

Ne vedem la festival. :)

3 comments:

Monica said...

deci ne vedem la film...
ma vei recunoaste dupa degetele de blogger;)

Alexandra said...

si io, si io! (deci nu la tuate, dar vin la cateva, promit. :D)

mărie said...

Fetelor...oricum am o restanţă cu annie si sunetul muzicii de nu ştiu când.

Ne vedem pe la aer zilele astea. :)