Tuesday, August 21

proiecţia la rang de artă

"Există întâlniri nereuşite, asta-i tot. Mi s-a întâmplat şi mie, şi ţie. Cum să deosebeşti adevărul de fals când crăpi de singurătate?

Întâlneşti un tip. Încerci să-l faci interesant. Îl inventezi pe de-a-întregul, îl împodobeşti cu calităţi din cap până în picioare. Închizi ochii ca să-l 'vezi' mai bine. El încearcă să te tragă pe sfoară şi tu faci la fel:

dacă-i frumos şi tâmp îl găseşti inteligent, dacă are impresia că esti proastă se simte deştept, dacă observă că ai sânii căzuţi i se pare că ai personalitate, dacă începi să simţi că-i cam mitocan, îţi spui că trebuie ajutat, dacă-i incult, ştii tu destul pentru amândoi, dacă vrea . . . tot timpul, îţi zici că te iubeşte, dacă dimpotrivă, nu e prea darnic, spui că, la urma-urmelor, ce, asta contează? dacă-i zgârciob e pentru că a avut o copilărie grea, dacă-i bădăran îţi zici că înseamnă că nu e ipocrit şi uite aşa, te faci luntre şi punte să negi evidenţa când ea e strigătoare la cer.

Asta se numeşte PROBLEMA cuplului. Când nu se mai pot 'inventa' unul pe celălalt. Şi atunci începe nefericirea, ranchiuna, ura, cioburile pe care încerci să le lipeşti din cauza copiilor, sau pur şi simplu pentru că preferi să fii în rahat decât să te trezeşti singur."

Discursul unei doamne Lydia din Clar de femeie, Romain Gary .

Uite discuţiile de la cafelele interminabile din sâmbetele ultimilor trei ani rezumate, aranjate, periate de interjecţiile şi conjuncţiile inerente stilului oral şi publicate, ce-i drept acum 30 de ani, de un domn parizian.

Am terminat-o aseară. De mult nu m-am mai bucurat/ întristat/ cules de pe jos după o carte atât de mult. Asta o să fac cadou la toată lumea de Crăciun :D
Fuga la librării şi biblioteci!!

PS: observ că a fost ecranizată. Yves Montand cu Romy Schneider dirijaţi de Costa-Gavras. Dacă are cineva, să-şi facă pomană . . .

2 comments:

Junkymouse said...

daca imi spui si cum sa fac rost de ea... :) si stii pe cineva care sa aiba "ai toata viata inainte" de acelasi autor?

mărie said...

Hehe, eu ieri cu asta m-am ocupat toată ziua, cu făcut rost de 'ai toată viaţa înainte'.

Ambele au apărut la Humanitas (colecţia Cartea de pe Noptieră). Iar 'ai toată viaţa înainte' a fost într-o miercuri cu Cotidianul.

Start from there :) . . and enjoy